Λίγη ιστορία

Το Ρέθυμνο δεν εμφανίζεται στα βιβλία ιστορίας πριν από την Τέταρτη Σταυροφορία. Αφού οι Βενετοί κατάκτησαν τη βυζαντινή αυτοκρατορία, αποφάσισαν ότι το σημείο θα μπορούσε να γίνει ένα καλό λιμάνι για τα εμπορικά τους πλοία.

Δεν βρέθηκαν μινωικά ανάκτορα, κλασικά ερείπια ή ακόμη και ρωμαϊκοί δρόμοι, αν και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι κάτω από την παλιά πόλη.

Κυρίαρχο πάνω από το λιμάνι είναι η Φορτέτζα, με πολλά καλοδιατηρημένα κτίρια και ένα τζαμί, η οποία περιβάλλεται από ανθεκτικά τείχη. Εκτός από ένα ρομαντικό μέρος για βόλτα στο ηλιοβασίλεμα, είναι επίσης το μεγαλύτερο ενετικό κάστρο στην Κρήτη. Παρόλο το μέγεθός του, η Φορτέτζα άντεξε μόνο 22 ημέρες όταν οι Τούρκοι την πολιόρκησαν το 1646.

Από το 1573 έως το 1580, οι Ενετοί έχτισαν αυτό το τεράστιο φρούριο, γεμάτο με ανθεκτικούς προμαχώνες, για να προστατεύσουν το νησί από την τουρκική εισβολή και επίσης ως μέρος όπου οι ντόπιοι θα μπορούσαν να καταφύγουν, εάν οι Τούρκοι καταλάβουν την πόλη.

Στο υψηλότερο σημείο, βρίσκεται το τζαμί, αρχικά εκκλησία, αλλά μετατράπηκε σε ισλαμικό τόπο λατρείας από τους Τούρκους όταν τελικά κατέκτησαν την πόλη το 1646. Υπάρχει επίσης ένα μικρό υπαίθριο θέατρο, το οποίο φιλοξενεί συναυλίες και θεατρικές εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι.

Εκτός από το κάστρο, το Ρέθυμνο έχει χαρακτηριστεί ως «το καλύτερα διατηρημένο παράδειγμα της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής που βρίσκεται έξω από την Ιταλία». Μερικά από αυτά τα κτίρια έχουν μετατραπεί σε κομψά ξενοδοχεία, μπαρ και καταστήματα με αντίκες. Ακόμη και τα καταστήματα με σουβενίρ και τα εστιατόρια εδώ βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο από ότι τα αντίστοιχα στην παραλία, όπου οι πλαστικοποιημένες φωτογραφίες των μενού με τα φαγητά ενεργούν αντίθετα από το να δελεάσουν.

Όχι μόνο μια αμμώδης παραλία, όχι απλά μια γραφική πόλη, αλλά το Ρέθυμνο είναι επίσης κοντά σε μερικούς αξέχαστους προορισμούς στην ενδοχώρα και σε μερικές από τα ομορφότερα τοπία της Κρήτης.